Erhverv

Halsnæs får bundkarakterer i DI’s årlige måling af kommunernes erhvervsvenlighed

Halsnæs Kommune er fortsat en af bundskraberne i DI’s årlige måling af kommunernes erhvervsvenlighed. Hver tredje virksomhed vil næppe/bestemt ikke anbefale andre at etablere sig i kommunen. Gør mere for erhvervslivet, lyder opfordringen fra DI Hovedstaden.

Halsnæs Kommune formår ikke at flytte sig væk fra bundplaceringerne i DI’s måling af kommunernes erhvervsvenlighed. Sidste år rykkede kommunen fem pladser frem, men er altså i år tilbage som nummer 90 ud af 93 kommuner. Hvis Halsnæs vil gøre det nemmere at drive virksomhed, skal kommunen prioritere infrastruktur, mener de lokale virksomheder. Særligt de kommunale veje trænger til en opgradering.

– Virksomhederne er dybt afhængige af et velfungerende vejnet, for at deres medarbejdere og varer kan transporteres nemt og effektivt fra A til B. Derfor er infrastrukturområdet et oplagt sted at sætte ind, hvis Halsnæs Kommune vil forbedre rammerne for sine virksomheder, siger formand for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen.

Til gengæld klarer Halsnæs sig godt, når det handler om andelen af unge, der søger ind på en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Faktisk er Halsnæs en de af hovedstadskommuner med den højeste andel. I år søgte 24,3 procent af eleverne ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. I hovedstadsregionen har kun Frederikssund en større andel med 24,7 procent.

– Vi har brug for kvalificeret arbejdskraft nu og i fremtiden. Når vi går op i, hvor mange elever i Halsnæs der søger ind på erhvervsuddannelse, er det fordi, at vi har brug for medarbejdere med de kompetencer. Det er derfor flot, at Halsnæs har en stor andel unge, der søger mod erhvervsuddannelserne, og der er potentiale for endnu flere i fremtiden, siger Peter Lanng Nielsen.

DI opfordrer bl.a. Halsnæs til at indføre obligatorisk erhvervspraktik i udskolingen, fordi det kan være med til at øge elevernes kendskab til uddannelsesmuligheder og det lokale erhvervsliv.

Fakta om Lokal Erhvervsvenlighed 2021

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.
  • 7770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Kommentarer