Samfund

Nu bliver det helt vildt for de mindste elever på kommunens skoler

Temaet for årets store, nationale Naturvidenskabsfestival er ”Helt vildt”. I den sidste uge i september udforsker tusindvis af skoleelever over hele Danmark den vilde natur. I Halsnæs Kommune inviteres alle indskolingsklasser ud i den vilde natur for at udforske og fange insekter og andre smådyr og herefter bygge boliger til dem.

Skal man blive klogere på, hvad biodiversitet egentlig er, er der kun én vej frem: Man må ud i naturen med alle sanser. Når årets Naturvidenskabsfestival løber af stablen, tager alle indskolingsklasser i hele kommunen på tur ud i det vilde. Her skal de lege, opleve, sanse og indfange insekter. Tilbage på skolen bygger de små elever levesteder til dyrene – hoteller, kasser, hytter og huse.

Eleverne skal indrette en model over deres ”drømmeskolegård”, en skolegård, hvor der er plads til planter, børn og dyrenes levesteder.

”Vores aktiviteter vil give eleverne en konkret forståelse af biologiske begreber og problemstillinger. Eleverne oplever desværre alt for sjældent at komme helt ud i naturen og modtage undervisning. Aktiviteterne vil give eleverne handlemuligheder – man kan faktisk selv gøre en forskel, siger lærer på Hundested Skole, Jim Karlstrøm Jensen.

Cirka 240 elever fra tolv 0.-2. klasser tager ud i den vilde natur. Projektet har fået bevilget 14.000 kr. fra Poul Due Jensens Fond til indkøb af de materialer, der skal i brug.

Viden og handlekraft

I alt deltager omkring 130.000 børn og unge over hele Danmark i den store, nationale Naturvidenskabsfestival under temaet ”Helt vildt”. I uge 39 arbejder eleverne i tusindvis af forskellige varianter og projekter med både den vilde og den tæmmede natur og undersøger, hvordan vi mennesker påvirker miljøet lokalt og globalt.

”Alle taler om natur, biodiversitet og bæredygtighed. Men uden viden og handlekraft hos den enkelte helt ned i børnehøjde, dør det hele hurtigt ud igen. Her får eleverne alle sanser i spil, når de arbejder fysisk med naturens elementer. På den måde oplever de, at naturfag kan bruges til at påvirke deres egen hverdag og skabe forandringer,” siger projektleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Ea Eskildsen.

Et vildere Danmark

I år kommer Naturvidenskabsfestival i høj grad til at bidrage til et grønnere, vildere og mere insektvenligt Danmark. Så godt som alle deltagere i Naturvidenskabsfestival har nemlig lige som Halsnæs Kommune valgt at følge temaet ”Helt vildt”.

”For eleverne kan Naturvidenskabsfestival være en øjenåbner for naturens betydning for menneskets overlevelse og omvendt, men også for, hvad naturfag kan bruges til. For lærerne er det en chance for at hente inspiration til nye måder at undervise i naturfag på, og for forældrene – tja, måske kommer der et glad barn hjem fra skole med snavsede gummistøvler på”, siger Ea Eskildsen

Årets store fejring af naturvidenskaben og dens muligheder foregår fra d. 27. september til d. 1. oktober og arrangeres af Astra – det nationale naturfagscenter, der bistår skolerne med undervisningsforløb, materialer og inspiration. Festivalen er 100 procent fondsfinansieret.

Kommentarer